DOE DE CHECKLIST
Beantwoord de volgende 10 vragen met een (belangrijke) spreeksituatie in gedachten. Je moet bijvoorbeeld spreken in een vergadering of een presentatie houden. Lees eerst de hele vraag met toelichting en antwoord dan met JA of NEE.
‘By heart’ een prachtige uitdrukking in het Engels. De Nederlandse vertaling ‘uit je hoofd’ betekent toch echt iets anders. Als je spreekt uit je hoofd voelt je publiek dat je er niet helemaal bij bent. Je zit in je hoofd en praat denkend. Dit heeft altijd een negatief effect op het contact en de verbinding met je gesprekspartner.
Wat wil je dat je publiek meeneemt? Wat is je echte boodschap aan je gesprekspartner? Het lijkt zo logisch om hier goed over na te denken, maar hoe vaak gebruik je heel veel woorden zonder je kernboodschap en je publiek voor ogen te houden?
Adem is een grote (meestal onbewuste) bepaler in hoe wij overkomen en hoe wij anderen beoordelen. Ons adempatroon staat sterk onder invloed van stress, zenuwen, haast enzovoort. Dat kunnen we niet veranderen. Maar als je het herkent, kan je hier wel grip op krijgen. Verraadt jouw adem je of heb jij al grip op je adempatroon?
Goede voorbereiding is het halve werk. Zeker waar, maar wat valt er allemaal onder een goede voorbereiding? Inhoud voorbereiden. Alle stukken lezen. Een insteek kiezen die verassend is en hout snijdt. Die voorbereiding sla je vast niet over. Maar bij een goede voorbereiding hoort ook: bewuste keuzes maken in de (non-verbale) vorm van je presentatie en deze trainen.
‘Je moet gewoon jezelf blijven’, hoor ik altijd. Maar weet jij wat ‘jezelf zijn’ precies is en hoe dat er uit ziet? Je bent vele versies van jezelf, ken jij ze allemaal?
Communicatie is interactie. Wat jij zendt, komt nooit exact zo aan bij de ander. Iedereen heeft tenslotte zijn eigen referentiekader en belangen. Wat jij non-verbaal laat zien, wordt ook beïnvloed door de context en je gesprekspartner. Deze krachtenvelden en interactiedynamiek zijn essentieel om te herkennen als je wilt dat je boodschap landt bij je de ander. Kan jij je gesprekspartner lezen en hierop afstemmen?
Het vocale deel van je presentatie is vaak onderbelicht, maar bewezen oh zo belangrijk. Ons brein beoordeelt onderbewust wat we horen (en zien) en reageert hier weer op. Luister je jezelf wel eens terug of vraag je hier concreet feedback op? Denk hierbij aan toonhoogte, klank, articulatie, intonatie en volume?
Lichaamshouding is niet alleen belangrijk om fysiek geen last te krijgen van je rug, nek en schouders, maar ook voor je hele voorkomen. Ben je naar voren gericht, naar achteren of meer in het midden? Is er sprake van veel spanning of weinig spanning?
Mimiek is één van de belangrijkste aspecten van je non-verbale communicatie. Ben jij goed te lezen? Is dit altijd congruent met je boodschap?
Er is een groot verschil tussen smaak en hoe ons brein oordeelt over onze uiterlijke verschijningsvorm. Iets kan prachtig staan en toch niet helemaal ondersteunend zijn aan je boodschap of doel. Ben jij bewust van je uiterlijke verschijningsvorm?
Time's up
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Reactie *
Naam *
E-mail *
Site
Mijn naam, e-mail en site bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.