“Privé kan ik het prima uitschakelen, maar ik kan het bijna niet níét horen. Dat is soms wel eens jammer ja, omdat je toch iets minder kan luisteren zoals misschien een leek zou luisteren”, zegt Josanne Toussaint lachend. Toussaint is stem- en spraakexpert van het Veldhovense Trainingsburo Wijs! en coacht leidinggevenden en ondernemers op hun performance.
Spreken met actieve lippen
Veldhoven – In deze tweede coronagolf zitten weer veel thuiswerkers dagelijks achter hun pc. Vergaderen en pitchen gaat allemaal online. “Bij een eerste selectie van een sollicitatie zul je toch goed uit de verf moeten komen. Er blijft niet zo veel over om je te onderscheiden, behalve je stem en je mimiek en zorgen dat je goed in beeld zit. Het is heel vervelend als je met iemand aan het praten bent en je kan helemaal niet zien hoe diegene dat oppakt. En als je geen non-verbale feedback krijgt is dat heel lastig. Ik zie nog steeds, nu we alweer zo’n 8 maanden bezig zijn, dat mensen maar half in beeld zijn of heel dicht op het scherm zitten. Dat maakt enorm veel uit hoe jij overkomt. En hoe vermoeiend het is te spreken voor zo’n camera, waarbij je hoofdhouding heel erg van belang is. Als je met je hoofd in de camera kruipt, dan komt je strot in een gekke knik en moet je met spanning praten om je stembanden nog dicht te krijgen. Het is heel verleidelijk als je achter je laptop zit om met je hoofd naar voren te gaan. Dat is niet handig, je word er moe van en de ander hoort dan ook die spanning en dat is niet prettig”, concludeert Toussaint. “Het is belangrijk dat je je verhaal in hapklare brokken geeft. Dus als je als leidinggevende wil dat je personeel blijft luisteren, dan moet je het ze niet te moeilijk maken. Het is belangrijk dat je goed articuleert en goed verstaanbaar bent. En dat is spreken met ‘actieve lippen’ . Dit betekent dat je je lippen actief moet gebruiken met voldoende lipspanning. Voordeel daarvan is dat je verstaanbaarder bent. Maar de spieren die je lippen aansturen zorgen er ook voor dat je gezicht meer variatie laat zien. Dan gaat het meteen meer leven. We vinden het allemaal fijn wat iemand zegt met zijn mimiek. Dus als je goed in beeld bent en je spreekt met actieve lippen dan is de kans dat ze naar je gaan luisteren een heel stuk groter. Bijna iedereen kan wel wat meer lipactiviteit gebruiken.” Lipactiviteit is één van de 8 gratis tips die Toussaint ontwikkeld heeft. Toussaint: “Ik ben er heilig van overtuigd dat dit het verschil kan maken bij een sollicitatie, tussen wel of niet die baan krijgen,”
Is er een bekende Nederlander wiens stem Toussaint wel eens onder handen zou willen nemen? “In groepen die ik train valt vaak de naam van Femke Halsema. Het is niet voor niets dat zij altijd genoemd wordt. Ik denk dat ze veel minder menselijk overkomt dan ze in werkelijkheid is. En als je kijkt naar Matthijs van Nieuwkerk. Die sprak in het begin van DWDD supersnel. Toen vielen we daar met z’n allen heel erg over: te snel en niet goed verstaanbaar. Ik denk dat hij er mee aan de slag is gegaan, gok ik, want hij is niet minder snel gaan spreken, maar wel veel beter gaan articuleren mét lipspanning!”