04-02-2021

Autoriteit versus benaderbaar

Wil je autoriteit uitstralen of wil je sympathiek gevonden worden en benaderbaar zijn? Het lijken twee uitersten die niet verenigbaar zijn met elkaar, maar is dat wel zo? Er is veel over geschreven in management- en leiderschapsboeken en artikelen. Ik heb de vergelijking met koningen en knechten gedrag voorbij zien komen. Maar ook het vergelijk tussen katten- en hondengedrag.

Deskundigheid, autoriteit (niet te verwarren met autoritair) en macht laat je zien door koningengedrag. Sympathie, vriendelijkheid en benaderbaarheid bereik je juist veelal door knechtengedrag. Beide zijn voor een heel groot deel non-verbaal en komen dus tot uiting in je stem, spraak, adem en houding.

Ga maar eens bij jezelf te raden wat jij het meeste laat zien:

Lage stem vs hoge stem
Je hoofd stil vs veel hoofdbewegingen
Stiltes laten vallen vs snel praten zonder pauzes (ratelen)

Het vergelijk met katten en honden illustreert dit mooi. Een hond kwispelt, springt tegen je, blaft als hij aandacht wil of bang is. Een hond wil leuk en lief gevonden worden. Een kat daarentegen kijkt je aan met strakke blik en bepaalt zelf wanneer hij zich laat aaien. Roep je hond komt hij meestal aangesneld met grote puppy ogen. Dit zal een kat niet snel doen. Je zou dus kunnen zeggen dat een kat van nature meer koningengedrag en een hond van nature meer knechtengedrag in zich heeft.

Bedenk maar eens welke mensen in je omgeving typisch honden of kattengedrag laten zien?

Misvatting

Er wordt vaak gedacht dat koningengedrag je streefdoel moet zijn, maar dat is wat mij betreft een misvatting. We kunnen niet allemaal en in iedere situatie een machtige kat zijn en dat moeten we ook niet willen. De combinatie van beide is goud waard!

Belangrijke les
Ik sprak eind 2020 een ondernemer/ directeur van groot bedrijf. Een echte kat. Zeer intelligent en inhoudelijk sterk. Staccato spraak, laag en met veel stiltes. Toch verliest hij aanbestedingen en pitches van concurrentie. Meestal met de feedback in de trant van: 'We vonden je verhaal heel sterk, maar we voelde de verbinding niet.' of zelfs letterlijk: 'Jouw pitch was inhoudelijk beter, maar met de ander voelde we meer de klik.' Hij mist dus net dat beetje Golden Retreiver gedrag dat hem meer likeable zou maken.

Ik heb al eerder geschreven over de vele versies van jezelf. Gelukkig hebben we ook allemaal een Siamees en een Golden Retreiver in ons.

Bewustzijn van welk gedrag je laat zien en wie je tegenover je hebt is de sleutel. Dus weet hoe je je gedrag kan afstemmen op je gesprekspartner(s) en de context en je hebt goud in handen.

Daag jezelf uit!

Ben jij meestal een hond? Zoek naar de kat in jezelf.
Ben jij meer een kat? Ik daag je uit, ga eens op zoek naar jouw Golden Retreiver.

Wil jij werken aan je katten- of hondengedrag? Laat het zeker even weten.

Als nieuwsbieflezer ontvang je een gratis online coaching als je start met het Online Programma Stemkracht. Kijk ook eens naar de intensief individuele trajecten of een groepstraining voor je team. Wil je een analyse van jouw huidige non-verbale gedrag en de koning of de Golden Retreiver in jezelf verder ontwikkelen? Of wil je meer verbinding in of mét je team?

TOP